İçeriğe geç

Birini Kayırmak Ne Demek

Birini kayirmak ne demek?

(Birini kayırmak), bir kavgada, savaşta, tartışmada veya anlaşmazlıkta onun tarafını tutmak.

Adam kayırma anlamı nedir?

Nepotizm, kamu ve iş örgütlerinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biridir. Türk Dil Kurumu bu kavramı “dost veya akraba kayırmacılığı” olarak açıklar. Türkçede kayırmacılık, kayırmacılık, amcacılık ve kohumbazlık gibi kayırmacılık anlamına gelen kelimeler de vardır.

Kayirmacilik ne demek?

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde kayırmacılık, “Bir kişi, zümre, düşünce veya uygulamayı başka bir kişi, zümre, düşünce veya uygulamayla karşılaştırıp aralarında tercih yapmak gerektiğinde, tarafsızlıktan uzaklaşarak taraf tutmak” şeklinde tanımlanmaktadır.

Nepotizm ne demek?

Nepotizm kavramının alt boyutlarından biri olan kayırmacılık, üst düzey bir yöneticinin yakınlarına olumlu davranması ve onları işe alması anlamına gelmektedir (Barut, 2015:241).

Gebermek neye denir?

Görünüşe göre “gebermek” kelimesi “ölmek” anlamına geliyor; ancak burada bir anlam farkı var. “Ölmek”, cesedin şişip kokmaya başlayabileceği ölüm anını ifade eder ve istenmeyen bir durumdur. Aslında bu kelime “geber, geberesice, gebersin, vb.” gibi argo ve küfür olarak kullanılır. Farklı şekillerde kullanılır.

Birini karşına almak ne demek?

(birisine) karşı çıkmak. BEYANAT BEYANI Başkalarının düşünce ve tutumlarına katılmadığınızı göstermek.

İrtikap ne demek islamda?

İrtikāb (Arapça: “إرتكاب”, kök: “rkb”): (Zor bir şeyi) üstlenmek, bir suç veya günah işlemek.

Hukukta torpil ne demek?

Torpido öznel ve haksız ayrımcılıktır. Ayrımcı bir işe alım, birinin becerilerine, yeteneklerine veya eğitim düzeyine bakmaksızın işe alınması anlamına gelir. Öznel bir şekilde yapıldığı için, genellikle kurbanlar yarattığına inanılır.

Nepotizm bebekleri ne demek?

Nepotizm Bebek, kısaca Nepo Bebek, kariyerlerinde başarılı olan ve genellikle ünlü ebeveynleriyle aynı veya yan yana kariyerlere sahip olan ünlülerin çocuklarını ifade eden bir terimdir.

Sosyal kayırmacılık nedir?

Nepotizm, mal ve hizmetlerin karşılıklı değişimini içeren ve kişisel bir bağa dayanan, genellikle ahlaki bir yükümlülük olarak algılanan, eşit olmayan ekonomik ve sosyal statüye sahip kişiler (“nepotizm” ve “müşteriler”) arasında bir ilişki; ekonomik ve sosyal statüye (“patron” ve “müşterileri”) sahip kişiler arasında, mal ve hizmetlerin karşılıklı değişimini içeren ve kişisel bir bağa dayanan, genellikle ahlaki bir yükümlülük olarak algılanan bir ilişki.

Mesleki kayırmacılık nedir?

Nepotizm, bir grup içinde, özellikle siyasette ve politikacılar ile destekleyici örgütler arasında, belirli bir kayırmacılık biçimidir. Ganimet sisteminin uygulamasıdır, yani arkadaşlara veya güvenilen meslektaşlara iş ve diğer faydaları vermede önyargı uygulamasıdır.

Güdümlü olma ne demektir?

Belirli bir amaca göre yürütülen, yönlendirilen ve yönetilen: “Yönetilen tarım.” “Yönetilen ekonomi.”

İnsan kayırma ne demek?

Nepotizm, kamu görevlerini doldurmada “liyakat” ilkesinin yerini akrabalık, vatandaşlık, arkadaşlık, yoldaşlık vb. kullanarak alır ve kişisel faktörlere bağlıdır. Günlük dilde yaygın olarak kullanılan “nepotizm” ve “torpil” terimleri nepotizmle eş anlamlıdır (Aktan, 1992: 31).

Adam kayırma ne denir?

Önemli bir yolsuzluk biçimi olan nepotizm; siyasal kayırmacılık, kayırmacılık, adam kayırmacılık, hizmet kayırmacılığı ve eş ve arkadaş kayırmacılığı olarak kabul edilmektedir (Aktan, 1994, 30; Baydar 2004, 52). Bu davranış türünde kişiler kamu görevlerine atanırken siyasal olarak motive edilmektedirler.

Mütevellit ne demek?

Anlamı: ‘Mütevellit’ kelimesi, bir şeyin sonucu veya bir sebepten dolayı meydana geldiği anlamında kullanılır. Genel olarak, bir durum, olay veya sonucun bir sebep veya nedenin sonucu olarak meydana geldiği anlamına gelir.

Birini eylemek ne demek?

“Eylem” kelimesi, bir gönül yaratmak, yani saygı kazanmak anlamına gelir. Birinin kalbini ifade etmek veya birinin utangaçlığını ifade etmek için kullanılır. “Eğlenmek” TDK sözlüğünde ne anlama geliyor? “Eğlendirmek” kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğünde tanımı, eğlendirmek, oyalamak, durdurmak ve rahatlatmak anlamına gelir.

Kayış olmak ne demek?

Kelimenin sözlük ve mecaz anlamını detaylı bir şekilde derledik. Argoda “kemer” kelimesi iki farklı anlamda kullanılır. “Kemer” kelimesi, verdiği sözü tutmayan ve yalan söyleyen kişiler için kullanılır. “Kemer kırıldı”, bir olaydan sonra zihinsel yeteneklerin kaybı ve net düşünememe anlamına gelir.

Birini cezbetmek ne demek?

Çekim kelimesi, birine karşı duyulan aşırı sevgi ve yakınlık hissini ifade ederken, çekim, birini kendinize çekmek, aşık etmek, bağlamak anlamına gelir.

Birini geçiştirmek ne demek?

Eylem. Ona hak ettiği önemi vermemek, düşünmeden bir kenara itmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Türbanlı Escort