Kiracı evden çıkmak için para isteyebilir mi?
Kiracı ev sahibinden para talep edebilir mi? Kiracının evi boşaltmak için ev sahibinden para talep etmesi yasal değildir. Yasada buna yer yoktur.
Hangi masraflar kiracıya aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Kiracı evden çıkarken aidat öder mi?
Elbette vardır. Kiracı, evde kiracı olarak yaşadığı sürece bakım ücretinin ödenmesinden ev sahibiyle birlikte müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden tahsil edilemeyen tutarlar kiracıdan talep edilir. Bu sorumluluk kira sözleşmesinden değil, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 22. maddesinden kaynaklanmaktadır.
1 yıllık kira sözleşmesi bitmeden kiracı evden çıkabilir mi?
Kira sözleşmesi feshedilebilir ve kiracı, bir yıldır kiracı olan kişiye karşı tahliye davası açılarak tahliye edilebilir. Bu sürecin gerçekleşmesi için şartların sağlanması gerekir.
Kiracı çıkacağı ay kira öder mi?
Makul sürenin bitiminden sonra yeni kiracı bulunamazsa kiracının ödeme yükümlülüğü tekrar sona erer. Bu soruna bir örnek vermek gerekirse; 1 yıllık kira sözleşmesinin bitiminden önce evi boşaltmak ve 8. ayda taşınmak istiyorsanız kalan 4 ayı ödemeniz makul sayılabilir.
Kiracı yaptığı masrafları isteyebilir mi?
Sözleşmenin sonunda kiracı, kiralananı orijinal haliyle iade etmekle yükümlüdür. Bu nedenle, kiracı, ev sahibinin izni olmadan yararlı veya lüks harcamalar yapmışsa, ev sahibi, kiralananın önceki durumuna iade edilmesini talep edebilir.
Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?
Ancak kiracı, sözleşmeye uygun kullanımdan kaynaklanan yıpranma ve bozulmalardan sorumlu olmayıp, yalnızca kötü kullanımdan kaynaklanan kayıp ve hasarlardan sorumludur.” Bu durumda, taşınmazın dikkatli bir şekilde kullanılması halinde, taşınırken boya veya badana yapılmasına gerek yoktur.
Kiracı hangi giderlerden sorumludur?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Kiracı kombi bozulursa kim öder?
Kombi arızasının kiracıdan kaynaklanmaması halinde; kombi tamiri, parça değişimi veya yenilenmesi ev sahibi tarafından yapılmalıdır. Kombi arızasında kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu konuda ortaya çıkan masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Kiracı evden çıkarken ne yapmalı?
Kiracının taahhüdü yazılı olmalıdır. Kiracı bu taahhüde rağmen evi terk etmezse, ev sahibi kiracıyı zorunlu icra yoluyla veya dava açarak tahliye edebilir. Tahliye davası veya tahliye için icra takibi, taahhütte belirtilen tarihten itibaren bir ay içinde açılmalıdır.
Evden çıkarken aidat ödenir mi?
Boş daire için ücret ödenip ödenmemesi gerektiği sorusu ortaya çıkar. Bunu yaparken çoğu daire sahibi yasal ve kanuni hakları kapsamında hareket eder. İçinde yaşamadıkları bir ev için ücret ödemek zorunda olan daire sahipleri, bu durumdan kurtuldukları anda ev için ücret ödemekle yasal olarak yükümlüdürler.
Kiracı erken çıkarsa depozito alabilir mi?
Başka bir deyişle, ev sahibi kiracıdan makul bir süre için kira talep edebilir. Ancak bu, kira sözleşmesini erken terk eden kiracının teminat depozitosu talep edemeyeceği anlamına gelmez. Belirli duruma bağlı olarak, kiracının erken tahliyeye rağmen teminat depozitosunun tamamını veya bir kısmını geri alması mümkündür.
Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?
Depozitoyu geri almak için, mülk sahibine boşluk bildirilmelidir. Ev sahibi ve kiracı, depozitoyu tek seferde veya karşılıklı anlaşmayla taksitler halinde ödeyebilirler.
Kontratsız kiracı hakları nelerdir?
Sözleşmesi olmayan kiracıların konut dokunulmazlığı, düzenli kira ödeme hakkı, mahkeme kararıyla tahliye süreci, bakım ve onarım talepleri gibi hakları bulunmaktadır.
Kira sözleşmesi imzaladım vazgeçmek istiyorum ne yapmalıyım?
🎯 Kiracı kira sözleşmesinden caymak isterse, kira sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 14 gün içinde bu kararını vermek zorundadır. Bu 14 günlük süre içinde kira sözleşmesinden cayma hakkını kullanarak kira sözleşmesini feshedebilir.
Kiracı erken çıkarsa depozito alabilir mi?
Başka bir deyişle, ev sahibi kiracıdan makul bir süre için kira talep edebilir. Ancak bu, kira sözleşmesini erken terk eden kiracının teminat depozitosu talep edemeyeceği anlamına gelmez. Belirli duruma bağlı olarak, kiracının erken tahliyeye rağmen teminat depozitosunun tamamını veya bir kısmını geri alması mümkündür.
Kiracı evden nasıl çıkarılır 2024?
Ev sahibi, kiracıya sözleşmenin bitiminden 3 ay önce, yani 15 Temmuz 2024 tarihine kadar, zorunluluk nedeniyle sözleşmeyi feshettiğini bildirmelidir. Kiracı 15 Ekim 2024 tarihine kadar evi teslim etmezse, ev sahibi dava açabilir ve bir ay içinde, yani 15 Kasım 2024 tarihine kadar evi boşaltabilir.
Kiracı ev sahibinden taşınma parası isteyebilir mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kiracının taşınma masraflarının veya parasının iadesi, kalan aylara ait kiranın ödenmemesi, yeni dairenin depozitosunun iadesi gibi taleplerde bulunmasının yasal bir dayanağı bulunmamaktadır.
Kiracı kirayı en geç kaç gün geciktirebilir?
Kiracı itiraz etmez ve 30 gün içinde kirayı ödemezse ev sahibi icra mahkemesine tahliye davası açabilir.