Söz tepsisine atılan para kime ait?
Nişan ve söz tepsisi her düğün geleneğinin önemli bir parçasıdır ve tepsiyi kimin tutacağını bilmek önemlidir. Bu sorunun cevabı kültüre göre değişse de genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından cevaplanır.
İstemede tepsiyi kim alır?
Nişan süreci bölgeden bölgeye ve gelenekten geleneğe değişir. Ancak Türkiye’de nişan tepsisini genellikle kız tarafı alır. Bu tepsi çeşitli, güzel kumaşlarla süslenir ve önemli ve kalıcı bir hatıra olur. Ancak bazı bölgelerde erkek tarafı nişan tepsisini kız tarafına taşımak zorundadır.
Söz masrafları kime ait?
Nişan ve söz törenini farklı günlerde yapmak isteyen çiftlerdenseniz; söz için yapılan masrafların erkek tarafına ait olduğunu söyleyebiliriz. Kız isteme geleneğine uygun olarak, erkek tarafı kız evine çiçek ve güzel bir çikolata paketiyle gelir.
Söz kesmede kız tarafı ne yapar?
Söz törenleri kız evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri dışında kimse davet edilmez. Tören sırasında aileler bir araya gelir ve evlilik onay için onlara sunulur. Kız tarafının tören için uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Söz tepsisini kim öder?
Söz tepsisi genellikle gelinin kız kardeşi tarafından tutulur.
Nişanda tepsiye konulan parayı kim alır?
Nişan tepsisine konulan para gibi tepsi parası da geline verilir. Tepsi parası gelinin çeyizine katkı olarak kullanılır.
İstemede makası kim keser?
Kurdelenin iki ucuna takılan yüzükler, aile büyüğü tarafından makasla kesilir ve güzel dilekler eşliğinde sunulur. Daha sonra çiftler bir bütünün parçası haline gelir. Aslında, kurdele kesme geleneğinin çok güzel bir anlamı vardır. Kesilen kurdele, nişanın sonunda yüzüklerden çıkarılabilir.
Kız istemede damat ne alır?
Evliliğin ilk aşaması olan söz ve nikah töreni sırasındaki tüm masraflar damat ve ailesi tarafından karşılanır. Nişan töreni sırasında erkek tarafı güzel bir çiçek ve bir kutu çikolata ile gelinin evine gelir. Söz yüzükleri damat ve ailesi tarafından satın alınır.
Nişan tepsisini evli biri tutar mı?
Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı veya nedime olacak kişi tutabilir. Bazen tepsiyi evde bir kız kardeşin veya akrabanın tutması tercih edilebilir. Tepsiyi taşıyan kişilerin bekar olmasına dikkat edilir. Erkeklerin yanlarında nişan tepsisi bulundurması pek şık veya arzu edilen bir durum değildir.
Söz de kuaför parasını kim verir?
Evliliğin başlangıcını işaret eden bu günde, masrafları erkek tarafı karşılar. Mekanın etrafındaki eşyalar, ikramlar, hediyeler, gelinlik, kuaför vb. eksiktir. Tüm masraflar erkek tarafından karşılanır. Gelin, damadın söz yüzüğünü alır ve damat da gelinin söz yüzüğünü alır.
Kız tarafı ne alır beyaz eşya?
Kız tarafı yatak odası ve çeyiz gibi temel ihtiyaçlarla ilgilenirken, erkek tarafı evlilikte genellikle beyaz eşyaları satın alır. Bu tür katkıların yerel olduğu ve detaylarının bölgeye göre değiştiği unutulmamalıdır.
Sözde kızın elbisesini kim alır?
Gelinin gelinliğinden nişan yüzüklerine, çiçeklerden çikolatalara kadar tüm masraflar erkek tarafı tarafından karşılanır. Sözde erkek tarafının satın alacağı şeyler arasında gelinin takacağı mücevherler de yer alır.
Söz tepsisini kim tutar?
Söz ve nişan tepsisini kim tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı veya düğünde nedime olacak kişi tarafından tutulur. Ancak bunun böyle olması gerekmez, tepsiyi herkes tutabilir. Bazı durumlarda, gelinin kız kardeşi veya akrabalarından biri tepsiyi tutar.
Kız istemede kızın babası ne soyler?
En merak edilen konulardan biri de kız isteme konuşmasının nasıl ilerlemesi gerektiğidir. Gelin adayı kahveyi servis ettikten sonra, damadın babası veya başka bir aile büyüğü söz alır ve şöyle der: “Allah’ın emri ve Peygamber’in sözleri ile kızınızı oğlumuz olarak istiyoruz.”
İstemede kahve ilk kime verilir?
Görücü usulü evliliklerin popüler olduğu zamanlardan beri anlatılanlara göre, eski zamanlarda, evliliğe adım atan erkekler ve kadınlar birbirlerini ilk kez evlenme teklifi töreninde görürlerdi. Daha sonra gelin, misafirperverliğini göstermek için gelecekteki damada ve ailesine kahve ikram ederdi.
Söz hediyelikleri kim alır?
Mekanda eksik olan şeyler, ikramlar, hediyeler, gelinlik, kuaför vb. Tüm masraflar erkek tarafından karşılanır. Gelin, damadın söz yüzüğünü alır ve damat, gelinin söz yüzüğünü alır.
İstemede erkek tarafı ne getirir?
Eğer bir kız istiyorsanız, damadın tarafı kız için özel bir çiçek buketi ve çikolatalar bulundurmalıdır. Eğer tören düğünle aynı anda yapılacaksa, alyanslar da erkeğin getirmesi gereken eşyalar arasındadır. Ayrıca, damadın ailesinin isteklerine bağlı olarak söz mücevherleri de getirilebilir.
Nişan tepsisini evli biri tutar mı?
Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı veya nedime olacak kişi tutabilir. Bazen tepsiyi evde bir kız kardeşin veya akrabanın tutması tercih edilebilir. Tepsiyi taşıyan kişilerin bekar olmasına dikkat edilir. Erkeklerin yanlarında nişan tepsisi bulundurması pek şık veya arzu edilen bir durum değildir.
Söz mendilini kim verir?
Kız evinin büyükleri düşünmek için birkaç gün süre isterler. Kızın babası veya babası yoksa evin büyüğü bu evliliği uygun görürse, düşünme süresinin sonunda geri dönen erkeğin ailesine süslü bir bohça veya torba içinde kravat, çorap vb. hediye eder. Hediyelerle birlikte “söz mendili” adı verilen bir mendil de verilir.