Tecsim nedir ne demek?
Tecmin Allah’ı kişileştirdiği, O’na masaj yaptığı ve O’nun parçalardan oluştuğunu iddia ettiği görülürken, tesbih Allah’ı mahlukatına benzetir.
Mücessime ne anlama gelir?
Mücessime, Allah’ı bir nesne olarak gören veya Allah’ın niteliklerini bünyesinde barındıran mezhebin adıdır. Esas olarak Müşebbihe grubu (antropoteizm) içinde tartışılır. İslam dininde, bazı materyalist felsefi düşünceler de Mücessime’ye dahil edilir.
Muattıla hangi mezhep?
Mu’tezile mezhebi, ilahi sıfatların varsayılmasını tevhide aykırı görür ve kabul etmez. Bu düşüncelerinden dolayı onlara “Muattıla” da denir.
Tevfik ne demek din?
Fiil gücünün iyilik ve kötülük için olmak üzere iki şekilde kullanılabileceğini söyleyen Hanefi ve Maturidi’ye göre tevfik, Allah’ın iyi fiili ile onu insanda meydana getirme gücünün birleşmesidir.
Mütenahi ne anlama gelir?
Arapçadan dilimize geçen mütanahi kelimesi, bir yerin sonu ve bittiği zaman anlamına gelir. Farsçada “na” eki, uygulandığı eklere olumsuz bir anlam katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kelime “sonsuz” anlamına gelir.
Mücbire ne demek?
İnsanların gönüllü eylemlerinin ilahi irade ve gücün zorlayıcı etkisi altında gerçekleştiğini savunan grupların ortak adı.
Müsnet ne anlama gelir?
Sözlükte “dayanmak, dayanmak” anlamına gelen sünûd kökünün “if’âl” şeklinde türemiş olan müsned kelimesi, “konuşana nispet edilen söz” anlamına gelir. Hadis terimi ise “son râvîden ilk râvîye (genellikle Hz. Muhammed) kadar silsilesi muttasıl olan hadis” anlamına gelir.
Istitaat ne anlama gelir?
Kelime anlamı “teslim olmak, itaat etmek” olan tav’ kökünden türemiş olup, “gücü yetmek, muktedir olmak” anlamına gelir. Terim olarak, “kulun, eylemleri gerçekleştirmesini mümkün kılan araçları kullanarak, gönüllü eylemleri gerçekleştirmesini mümkün kılan güç” olarak tanımlanabilir.
Haşviyye ne demek?
Dini konularda tartışmayı reddeden, açık metinlere bağlı kalıp mesel ve teşbihlere varan anlayışları benimseyenlere verilen isimdir.
Hızlan ne anlama gelir?
Sözlükte “yardımı kesmek, kendi haline bırakmak” anlamlarına gelen Hızlan, genel olarak “Cenab-ı Hakk’ın asi kullarını kendi hallerine bırakması” şeklinde tanımlanmakta; buna mukabil nusret, tevfîk ve lütuf kelimelerinin zıddı olarak kullanılmaktadır.
Tecvir ne demek?
Tecvîr, “zulmetmek” anlamına gelen cevr kökünden türemiş olup, “zulme isnat etmek” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” maddesi). Edebiyatta adl ve zulüm yerine hikmet ve sefeh kelimeleri de kullanılmıştır.
Tevkıfi ne demek?
Birleşin, kenetlenin, birleşin, Allah’ı bir kabul edin.
Istılah anlamı ne demek?
Türk Dil Kurumu’na göre, İstilah kelimesi herkesin anlayamayacağı anlamda kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Aynı zamanda, İstilah kelimesi kavram anlamına da gelmektedir.
Kelam da tefviz ne demek?
Tasavvuf terimi olarak Tefviz, kulun tüm işlerini tam bir teslimiyet ve güvenle Allah’a emanet etmesi anlamına gelir. Aynı kökten türemiş bir fiil, el-Mü’min Suresi’nde (40/44) bu anlamda kullanılır. Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın meşhur “Tefvîznâme”si bu tür duyguları dile getiren meşhur bir şiirdir.
Müşebbihe mezhebi ne demek?
Müşebbihe veya tesbih, yaratılmışların sıfatlarıyla Allah’ı anan ve O’nu yarattıklarıyla karşılaştıran din mensuplarının oluşturduğu İslam dininin bütün mezheplerini ifade eden bir terimdir.
Haşviyye kime denir?
Sözlükte “yastık ve benzeri şeyleri dolduran nesne” olarak tanımlanan hasv kelimesine “fazla ve gereksiz söz” anlamına gelen nisbet ekinin eklenmesiyle oluşturulan hashviyye, genellikle dinî inançları anlamsız, cahil kimseler için kullanılır.
Mücessem ne demek?
Arapça’da “cisimsel, hacimli, yuvarlak” anlamına gelen csm kökünden gelen mucassam مجسّم kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.